Jdi na obsah Jdi na menu
 


Valdek

Popis:
Valdek je zřícenina raně gotického hradu bergfritového typu ze 13. století s mladšími dostavbami. V roce 1346 byl obléhán, od dob třicetileté války je pustý. Dochovala se věž, zbytky renesančního paláce z 16. století a val. Pod hradem směrem k potoku se nachází kamenné pole.
Severní část hradu zaujímá rozsáhlé předhradí opevněné příkopem a valem. Jádro hradu je téměř obdélníkového půdorysu a obsahuje velkou válcovou věž. Je zachováno několik architektonických detailů z doby stavby. Ve 14. století byl hrad rozšířen, byla přistavěna menší palácová budova.

Přístup:
Valdek se nacházel v okrajové části VVP Jince, a byl proto dlouhou dobu pro veřejnost nepřístupný. Po zpřístupnění částí prostoru byl v dubnu 2007 povolen vstup o víkendech. Na hrad z Neřežína vede po silnici žlutá turistická značka.

Doprava:

Nejlépe autem, jinak Vlakem do Hořovic, autobusem do obce Chaloupky a odtud do Neřežína a potom do táhlého kopce směrem k hájovně na hrad. Autem se dá zajet na parkoviště pod hradem. U vesnice Chaloupky je bezva koupání v údolní nádrži Zaskalské.